Fundació ICEERS . Estudi científic Cànnabis: Salut i qualitat de vida en usuaris medicinals

ICEERSEl consum de cànnabis està cada vegada més acceptat i extès en la nostra societat. En el marc de l’Estat espanyol es dóna un model de regulació pioner mitjançant les Associacions de Cànnabis.

Cada vegada són més els pacients – amb dolor crònic, persones amb càncer que pateixen nàusees a causa de la quimioteràpia o persones amb malalties autoimmunes, com la fibromiàlgia, glaucoma, esclerosi múltiple, esclerosi lateral amiotròfica, etc – que estan recorrent a aquestes associacions per buscar l’alleujament dels símptomes del seu procés de malaltia a través de l’ús del cànnabis. No obstant això, hi ha una gran necessitat d’estudis més objectius sobre els seus efectes fisiològics i psicològics, i el seu potencial terapèutic.

El fenomen de les Associacions de Cànnabis ofereix una gran oportunitat per facilitar aquest tipus d’investigació.

Objectius de l’estudi

1. Realitzar un seguiment de la qualitat de vida dels usuaris així com dels efectes percebuts del cànnabis sobre la seva simptomatologia.
2. Monitoritzar biomarcadors indicatius de la funcionalitat del sistema immunitari, endocrí i dels endocannabinoides.
3. Avaluar l’impacte de la composició de cannabinoides del cànnabis consumit sobre la salut mental i el funcionament cognitiu dels usuaris.
4. Estudiar les interaccions entre la salut mental i els polimorfismes genètics dels usuaris.

Beneficis esperats de l’estudi

1. L’avanç del coneixement científic sobre els efectes del cànnabis en determinades malalties i potencials noves aplicacions terapèutiques.
2. L’estudi donarà visibilitat a la funció social de les activitats de les associacions cannàbiques.
3. Les persones participants podran conèixer millor com el cànnabis influeix en el seu procés de malaltia.
4. Les associacions cannàbiques podran oferir un millor servei als socis terapèutics.
5. A partir de la col·laboració amb les institucions científiques, les associacions cannàbiques posaran de manifest el seu compromís per la responsabilitat social corporativa.

Paraules dels beneficiaris

El món de la investigació i la ciència s’està veient especialment afectat per la crisi econòmica que assola el nostre país després d’haver patit una retallada el 2012 del 25 %, els pressupostos oficials destinats a recerca per al 2014 s’han incrementat en només un 1,3 % respecte a 2013 (per a la investigació militar , però, ha pujat un 39,5 % per aquest any respecte al passat). Hi ha àrees d’investigació que són rarament finançades per les agències públiques. Aquest és el cas de la
investigació amb cànnabis medicinal.

El cànnabis és una planta amb reconeguts usos mèdics des de fa milers d’anys. Les seves propietats terapèutiques estan àmpliament acceptades per la comunitat mèdica per al tractament dels símptomes de nombroses patologies. Paradoxalment, els organismes públics estan deixant en mans de la indústria farmacèutica el desenvolupament de fàrmacs basats en el cànnabis, els quals resulten més cars i són pitjor tolerats pels pacients que la pròpia planta. Menyspreant la investigació amb la
planta, s’està deixant de banda tot un camp d’investigació que podria ser molt beneficiós sanitària i econòmicament. Econòmicament , perquè la planta és més barata que els preparats farmacèutics. I sanitàriament perquè, com s’ha dit, els pacients toleren millor els seus efectes. Cada vegada hi ha proves més concloents que la marihuana medicinal permet a molts malalts crònics reduir i/o eliminar la seva medicació de prescripció mèdica , la qual cosa confluiria, de nou, en aquest cas, en una
millor atenció mèdica dels pacients i un menor despesa sanitària.

A ICEERS acabem d’iniciar un estudi en el qual estem realitzant un seguiment de pacients amb malalties que s’automediquen amb marihuana. Aquests pacients rarament tenen un seguiment mèdic i es desconeix quin és l’efecte de la marihuana en el curs de la seva malaltia.
Després d’una fase de captació de recursos, vam conèixer la Fundació Alchimia Solidària, a dia d’ avui el nostre principal donant. Gràcies a la donació d’ Alchimia la continuïtat d’aquest estudi està garantida per un any, almenys en la part menys cara de l’estudi, que és el seguiment de símptomes mitjançant qüestionaris. Tot i que encara ens falten molt diners per aconseguir implementar les proves biològiques, la donació d’ Alchimia ha estat clau per poder emprendre aquesta aventura científica de la qual, n’estic
segur, recollirem dades que seran molt útils per conèixer millor el paper que pugui jugar la marihuana medicinal en una sèrie de diferents malalties cròniques .

Moltíssimes gràcies a la Fundació Alchimia Solidària i estem segurs que serà un plaer recórrer aquesta aventura científica junts.

Dr José Carlos Bouso
Director de Projectes Científics de la Fundació ICEERS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *